Můj pohled na Low Carb
Odstartovalo to myslím někdy na konci října 2019, kdy jsem nějakým způsobem narazila na netu na Low Carb stravování. Kromě receptů a informací o této dietě mě dost zaujalo jakej úbytek váhy se lidem díky tomu povedlo mít. Dál mně přišlo super, že můžete maso, mléčný výrobky, sýry a zeleninu. To je totiž to, co mně chutná stejně nejvíc. A tak jsem pátrala na netu a vyhledala si podrobnější info, povolený potraviny a přidala se do skupiny na FB. Tam lidi přidávali nejenom inspirativní fotky svých pohublých těl, ale hlavně recepty. Upřímně si myslím, že po nějaké době vás to množství příspěvků a hlavně (ne vždycky chytrých) dotazů začne srát, ale pro rozjezd je to dobrý. Narazíte tam na odkazy na Low Carb recepty nebo rady jak postupovat.
A hned na začátku je důležitý jak si to nastavíte. Existují totiž různý stupně nízkosacharidovýho stravování, ale ve všech jde o nízký obsah sacharidů, vysoký obsah tuků a střídmé množství bílkovin. Základem ketogenní stravy je ketóza, tedy stav, kdy vaše tělo pro energii nepoužívá glukózu, ale tuky. Pro upřesnění - je mírná verze, kdy člověk jí kolem 200 g sacharidů a míň. Pak striktnější s příjmem 50-100 g sacharidů a nejextrémnější je keto strava, při který lidi konzumují maximálně 25 g sacharidů za den a ty pochází primárně ze zeleniny. Aby byl člověk v ketóze, množství konzumovaných sacharidů se pohybuje právě kolem zmiňovaných 20 až 100 g.
Já jsem se rozhodla, že si určitě nebudu odepírat například červenou řepu nebo mrkev, která podle informací z netu je při formě keto zakázaná. Vybrala jsem si zlatou střední cestu, kdy jsem vypustila všechny sacharidy, který mě napadly, teda hlavně pečivo, těstoviny, rýži, veškerý přílohy včetně bulguru, pohanky, ale taky ovoce. Žádný náhražky jsem na začátku nehledala, vystačila jsem si se základníma povolenýma potravinama.
Až postupem času jsem nakoupila správný mouky nebo taky psyllium, což je přírodní rozpustná vláknina, která se hodně využívá a začala zkoušet recepty. Největším překvapením pro mě asi bylo, že se dá udělat těsto bez jakýkoliv mouky, např. jenom z mozzarely, lučiny a vajíčka.
První měsíc jsem jela celkem strikně bez vyjímek a to byly taky nejvíc znatelný výsledky. Pak přišly Vánoce, který byly naopak úplný high carb peklo 😁, ale při každé další návštěvě s hromadou chlebíčků jsem si říkala, jak moc se už těším až zas najedu do režimu.
Když totiž jím co mám, tak se prostě cítím výborně. Nepociťuju pocit hladu, jídlo si můžu v rámci povolených potravin připravit vážně jakýkoliv a nemám absolutně záchvaty po sladkým. Málokdy se stane, že moje srdce prahne po zákusku a když jo, dám si jogurt s ovocem a oříškama a ono to zas přejde. Netrápím se a hlavně vnitřně cítím, že je to životní styl, kterej je mně šitej na míru. Jako jediný negativum beru, že se nesmí víno, který si ale prostě ráda dám a nehrotím to. A když cítím, že těch ústupků začínám dělat moc, zaberu a zkrotím to, protože vím, že mně pak bude stejně líp.
Pokud jste to dočetli až sem a máte třeba chuť to zkusit, tak neváhejte. Informací je všude až moc a stejně nejdůležitější je vyhledat si povolený potraviny a pak se do toho hlavně se zdravým rozumem pustit. A samozřejmě na konec - pohyb a pitnej režim výsledek jenom umocní, tak hodně štěstí 😉
J.
![](https://7ae869a971.cbaul-cdnwnd.com/e9fc6fa1633c0c9792aca5a419111164/200000004-2b07c2b07e/IMG_20200220_082608_611.jpg?ph=7ae869a971)